Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Loading Events
  • This event has passed.

Cursus ~ Dantes Goddelijke Komedie: Het Paradijs (Il Paradiso)

11 september 2023, 15:00 - 30 oktober 2023, 17:00

In deze Lectura Dantis wordt de derde “sublimis cantica” van de Goddelijke Komedie gelezen. Hoewel dit boek ook deel uitmaakt van het integrale project qua taal en stijl, verhaallijn en structuur, morele doelstelling, is het niettemin anders, nieuw en revolutionair, zowel wat betreft inhoud als literaire aspecten. Het Paradijs – met beelden van buitengewone poëtische en intellectuele kracht – leidt de lezer naar een complex geheel van metafysische inzichten en is getuige van de loutering en verlossing van de auteur, en zo tot zelfkennis. Dantes Goddelijke Komedie is een meesterwerk dat vorm heeft gegeven aan de Italiaanse literatuur en de Westerse cultuur. Het lezen van dit boek betekent niet alleen in contact komen met sublieme poëzie, maar biedt ook een gelegenheid om onszelf als individu en als gemeenschap grondig te leren kennen. Het is niet vereist om de eerder gegeven hoorcolleges over het eerste deel en tweede deel van de Goddelijke Komedie te hebben gevolgd.

Docent Dr. Gandolfo Cascio is docent Italiaanse literatuur aan de Universiteit Utrecht waar hij ook het project Observatory on Dante Studies leidt. Zijn onderzoek richt zich op de receptie van canonieke auteurs en hun wederzijdse invloeden, met name stilistische. Hiertoe behoren de monografieën Michelangelo in Parnaso. La ricezione delle “Rime” tra gli scrittori (Marsilio, 2019; Engelse vertaling: Brill, 2022); Dolci detti. Dante, la letteratura e i poeti (Marsilio, 2021; Nino Martoglio Prijs) en Een idee van literatuur in Dantes Komedie (Istituto Italiano di Cultura, 2021).

Werkvorm: Hoorcolleges met gelegenheid voor vragen en discussie.
Data en tijdstip: Maandag 11, 18 en 25 september en maandag 2, 9, 16 en 30 oktober 2023 van 15.15-16.45 uur.

N.B. maandag 23 oktober vervalt i.v.m. herfstvakantie van de school.
Locatie: Het Amsterdams Lyceum.
Materiaal: Iedere editie van de Goddelijke Komedie met vertaling. Aangeraden wordt de vertaling van H. Jansen, Uitgeverij IJzer, 2021.
Kosten: € 130 voor leden van Dante Alighieri Amsterdam, € 150 voor niet-leden.

Aanmelding en aanvullende informatie: Voor aanmelding mailt u naar info@danteamsterdam.nl. U kunt zich tot uiterlijk 1 september 2023 aanmelden. Het minimaal aantal deelnemers is 10, het maximaal aantal deelnemers is 25. Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding.

Gegevens

Start: 11 september 2023, 15:00
End: 30 oktober 2023, 17:00
Event CategoryCursus

Venue

Locatie: Het Amsterdams Lyceum
Adres: Valeriusplein 15
Amsterdam, 1075 BJ

+ Google Map

Organizer

Organisatie: Dante Alighieri Amsterdam

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst