Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Loading Events
  • This event has passed.

Gaila Jehoel ~ Het culturele netwerk van Jan van Scorel

23 februari 2021, 20:15 - 22:00

Jan van Scorel (1495-1562) had een uitzonderlijke carrière. Hij was de eerste kunstenaar uit de Noordelijke Nederlanden die naar Italië reisde en werkte in Venetië en Rome. Hij woonde in het Belvedere en schilderde voor de Nederlandse paus Adrianus VI (1459-1523). Van Scorel reisde ook als pelgrim naar Jeruzalem, een dure en exclusieve reis. In 1524 keerde hij terug naar de Nederlanden, waar hij kanunnik werd en uitgroeide tot een succesvol kunstenaar. Hij onderhield een groot atelier en had vele navolgers.

In deze lezing wordt duidelijk dat Van Scorel bovenal een succesvol netwerker was, die zijn artistieke, diplomatieke en zakelijke talenten wist in te zetten bij het behalen van zijn ambitieuze doelen. Hij bouwde een wijdvertakt netwerk op, waarin hij verbonden was met verschillende personen uit de internationaal georiënteerde, katholieke en overwegend aristocratische elite. In zijn netwerk zijn vijf verschillende kringen te onderscheiden. Deze kringen waren onderling verstrengeld en overlapten elkaar verder dan tot nog toe werd aangenomen.

Gaila Jehoel is als universitair docent verbonden aan de master Kunst, Markt & Connaisseurschap van de Vrije Universiteit. Ze studeerde aan drie kunstacademies en behaalde twee universitaire masters alvorens zich voor haar doctoraat te verdiepen in het netwerk van Jan van Scorel. Ze werkte in het voortgezet onderwijs, ontwikkelde een onderzoeksmaster kunst voor het hbo en doceert sinds 2019 op de Vrije Universiteit. Als kunsthistoricus hoopt ze in de toekomst verder interdisciplinair onderzoek te kunnen doen naar het Nederlands-Vlaamse netwerk in Venetië en naar de betrekkingen tussen ’s-Hertogenbosch en Antwerpen in de vroegmoderne tijd.

N.B. Deze lezing wordt via Zoom gegeven. Leden van Dante Amsterdam ontvangen een link per e-mail voor deelname.

Gegevens

Datum: 23 februari 2021
Tijd: 20:15 - 22:00
Event CategoryLezing Nederlands

Venue

Locatie: ZOOM

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst