Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Lezing in samenwerking met het NKV ~Anique Hamelink: Mode als graadmeter voor culturele diversiteit in het Romeinse rijk

6 december 2023, 20:00 - 22:00

Zo’n tweeduizend jaar geleden werden Nederland, Engeland en Frankrijk onderdeel van het Romeinse Rijk. Dit zorgde voor een politieke, economische en sociale transformatie van het leven van de inwoners van deze streken. Hoe keken zij naar het centrum, in Rome, en hoe verhielden zij zich tot de Romeinse cultuur? In hoeverre namen ze kledingstijlen direct over, pasten ze er een mouw aan, of keerden ze zich af van de Romeinse mode? Onderzoek naar grafportretten en archeologisch textiel werpt licht op de vraag hoe de multiculturele samenleving vorm kreeg in mode, geïllustreerd aan de hand van reconstructies van enkele kledingstukken.

Anique Hamelink is promovenda bij Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, en heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar kleding, identiteit en gender in het Romeinse Rijk. Ze is opgeleid als archeologe en oud-historica aan de Universiteit Leiden en is expert in de Romeinse portretkunst en textiel. Zij brengt haar onderzoek ook naar het grotere publiek als ontwerper van historische kleding en sieraden, en als consultant voor tv en musea met haar eigen bedrijf JustClassic.

Gegevens

Datum: 6 december 2023
Tijd: 20:00 - 22:00
Evenement CategoryLezing Nederlands

Locatie

Locatie: Het Amsterdams Lyceum
Adres: Valeriusplein 15
Amsterdam, 1075 BJ

+ Google Maps

Organisator

Organisatie: Dante Alighieri Amsterdam

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst