Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Past Events
februari 2020
Kookworkshop met Antonella Petrai
Papendrecht, 3351 HG
Kookworkshop: bereiden, koken, en daarna aan tafel met rode en witte wijn genieten!
Lees verderoktober 2020
Kevin Toma ~ Federico Fellini
Federico Fellini (1920-1993) geldt als een van de grootmeesters van de Italiaanse cinema. Al vanaf debuut Luci del varietà (1950) en het vroege meesterwerk La strada (1954) ontwikkelde hij zijn eigen methode om het destijds in Italië gangbare realisme te overstijgen. Fellini wilde niet alleen de alledaagse werkelijkheid vangen, 'maar ook de spirituele werkelijkheid, de metafysische werkelijkheid - alles wat de mens in zich draagt.' Wat betekent dit voor de stijl van zijn films, zijn vaste thema’s en obsessies -…
Lees verdernovember 2020
Jan de Jong ~ Rafaël
Wat maakt het werk van Rafaël na 500 jaar nog zo boeiend? Vijfhonderd jaar na zijn dood in 1520, geldt Rafaël nog steeds als één van de belangrijkste kunstenaars uit de Westerse geschiedenis. Waarom is dat zo, wat maakt zijn werk zo bijzonder? Die vragen proberen we te beantwoorden aan de hand van twee kunstwerken in Rome: de frescoschilderingen in de zgn. Stanza della Segnatura van het Vaticaans paleis, en de frescoschilderingen in de Villa Farnesina, die de Romeinse fabel…
Lees verderdecember 2020
Online lezing ~ Movimenti dell’Italiano contemporaneo door Pierluigi Ortolano
De lezing Movimenti dell'Italiano contemporaneo wordt georganiseerd door het departement Italiaanse taal en cultuur aan de Universiteit van Leiden, in samenwerking met het Leiden University Centre for Linguistics en de Werkgroep Italië Studies (WIS). Dr. Pierluigi Ortolano is onderzoeker Italiaanse taalkunde aan de afdeling Letteren, kunsten en sociale wetenschappen van de Università di Chieti-Pescara. Over WIS De Werkgroep Italië Studies werd in 1985 als de vereniging van academici die zich in Nederland en Vlaanderen met de bestudering van Italië bezig houden opgericht. De vereniging telt ongeveer 200 leden. De Werkgroep…
Lees verderRaphael Hunsucker ~ Graven naar de oorsprong van Rome
Lezing in samenwerking met het Nederlands Klassiek Verbond De aankondiging van de vondst van het vermeende graf van Romulus, de legendarische stichter van Rome, onder de trappen van de Curia, het senaatsgebouw op het Forum Romanum, deed in februari 2020 het nodige stof opwaaien. De pers liep uit en de vondst haalde ook in Nederland het nationale nieuws. Toch is, zoals alles in Rome, ook dat opwaaiende stof al tamelijk oud. De eerste geruchtmakende ontdekkingen met betrekking tot de stichtingsgeschiedenis…
Lees verderjanuari 2021
Pepijn Corduwener ~ Het Italiaanse Experiment
Wie wil weten welke toekomst er in het verschiet ligt voor de westerse democratie moet naar Italië kijken. Dat is de prikkelende stelling die Pepijn Corduwener en Arthur Weststeijn uitwerken in hun boek Het Italiaanse experiment dat deze zomer is verschenen. Het Italiaanse experiment is een uitgebreide herziening van hun succesvolle eerste boek Proeftuin Italië, met aandacht voor de meest recente ontwikkelingen: Italië en de EU, de opkomst van Salvini en natuurlijk de gevolgen van corona. In deze lezing vertelt…
Lees verderfebruari 2021
Gaila Jehoel ~ Het culturele netwerk van Jan van Scorel
Jan van Scorel (1495-1562) had een uitzonderlijke carrière. Hij was de eerste kunstenaar uit de Noordelijke Nederlanden die naar Italië reisde en werkte in Venetië en Rome. Hij woonde in het Belvedere en schilderde voor de Nederlandse paus Adrianus VI (1459-1523). Van Scorel reisde ook als pelgrim naar Jeruzalem, een dure en exclusieve reis. In 1524 keerde hij terug naar de Nederlanden, waar hij kanunnik werd en uitgroeide tot een succesvol kunstenaar. Hij onderhield een groot atelier en had vele…
Lees verdermaart 2021
Andrea Perugini ~ Organismi multilaterali in Olanda: un punto di vista italiano
L'Aja ospita da tempo numerosi organismi multilaterali, ma rappresenta una realtà meno conosciuta rispetto a New York, Ginevra, Vienna od anche Londra o Parigi. Nei Paesi Bassi, concentrate primariamente a L'Aja, operano, secondo il sito ufficiale del Ministero degli Affari Esteri olandese, oltre 34 tra Corti e Tribunali Internazionali, organismi multilaterali, agenzie europee, basi e strutture Nato ed uffici delle Nazioni Unite. Ciò corrisponde alla strategia del Governo olandese di attrarre nei Paesi Bassi organismi principalmente votati alla promozione dell'ordine…
Lees verderapril 2021
Tymon de Haas ~ De natuur getemd? Nieuwe inzichten in de ontginningsgeschiedenis van de Pontijnse moerassen
Binnen de Romeinse stedelijke cultuur werd de natuur beschouwd als vijandig en wild; een omgeving die door de beschaving gecontroleerd en geordend diende te worden en zo ook de mens tot nut. Deze visie op de natuur komt duidelijk naar voren in de geschriften van de agrimensores, de Romeinse ingenieurs die verspreid over het hele Romeinse Rijk veroverde gebieden transformeerden tot geometrisch geordende landbouwgronden. De praktijk was vaak echter weerbarstig: in cultuur gebrachte gebieden waren vaak niet zo strikt geordend…
Lees verderSanne de Boer ~ Mafiopoli: Een zoektocht naar de ‘Ndrangheta, de machtigste maffia van Italië
Vlak nadat journaliste Sanne de Boer naar een idyllisch dorp in Zuid-Italië verhuist, wordt er in de buurt een man doodgeschoten. Het slachtoffer blijkt lid van de ’Ndrangheta, de maffia uit Calabrië. De moord is het begin van een jarenlange zoektocht naar de mysterieuze ’Ndrangheta. Hoe kon er in een sprookjesachtige uithoek van Italië zo’n onstuitbare criminele multinational ontstaan? Wat maakt deze maffia zo ouderwets en provinciaals en tegelijkertijd zo modern en werelds? In haar boek Mafiopoli vertelt Sanne de…
Lees verderBekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst