Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Landelijke activiteit Dante Alighieri ~ DANTE ONTMOET CAESAR

17 maart

Op zondagmiddag17 maart 2024organiseren de gezamenlijke Dante Alighieri verenigingen in Nederland een culturele bijeenkomst bij de unieke tentoonstelling Julius ‘Caesar – Ik kwam, ik zag en ging ten onder’ in het H’Art Museum in Amsterdam (voorheen de Hermitage).

Aanleiding is Dantedì, de jaarlijkse gedenkdag van de grote Italiaanse dichter, schrijver en politicus Dante Alighieri, die de naamgever is van onze verenigingen.

 

Julius Caesar

Ik zag, ik kwam en ging ten onder

H’Art museum in Amsterdam (voorheen Hermitage).

Het bezoek aan de tentoonstelling wordt voorafgegaan door twee lezingen van prominente classici te weten:

Prof. dr. Fik Meijer, met als titel: Caesars opponenten in zijn opmars naar de alleenheerschappij. Vervolgens zal Prof. dr. Eric M. Moormann een lezing geven met als titel: Caesar als bouwheer in Rome

Voorafgaand aan de lezingen wordt u koffie of thee aangeboden. Na afloop van uw bezoek is er gelegenheid om een drankje te drinken. Na lezingen zal er gelegenheid zijn de tentoonstelling te bezoeken en de middag zal worden afgesloten met een gezellige borrel. De voertaal is Nederlands.

De bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door het Istituto Italiano di Cultura per i Paesi Bassi en is toegankelijk voor leden van alle Dante Alighieri comitati en introducés.

Locatie: H’Art Museum in Amsterdam (voorheen de Hermitage)

Programma:

o Vanaf 12:30 – De zaal open met gelegenheid een kopje koffie of thee te gebruiken
o 13:00 Welkomstwoord door Rob Vroom, voorzitter samenwerkende Dante comitati in Nederland
o 13:10 – Lezing Caesars opponenten in zijn opmars naar de alleenheerschappij door Prof dr. Fik Meijer
o 14:00 – Lezing Caesar als bouwheer in Rome door Prof. dr. Eric M. Moormann
o 14:45 – Bezoek aan de tentoonstelling Julius Caesar
o Vanaf 16:00 tot 17:00 – Afsluitende borrel

Aanmelden deelname is noodzakelijk

Dit kan bij voorkeur via het Aanmeldingsformulier via https://app.clubcollect.com/forms/nl/dante-alighieri-nede/deelnameformulier-dante-ontmoet-caesar-17-maart-2024-h-artmuseum

U kunt ook een email sturen naar Dante Alighieri Nederland: info@dantenederland.nl met daarin de volgende gegevens:

o Naam:
o Lid van Dante Alighieri (comitato noemen) of vriend van het Istituto
o Eventuele introducés (aantal)

Kosten:

Dankzij een bijdrage van het Istituto zijn de kosten van deelname voor dit speciale programma beperkt en wel € 5,- per persoon.

Deze kosten te voldoen via de volgende betaallink: https://www.ing.nl/payreq/m/?trxid=YAug5qAsK1w0hdih89x2VzUiRw8457ia

of door overmaken op:

Rek. no. NL13 INGB 0009 6934 81 t.n.v. Dante Alighieri Nederland.

De aanmelding is definitief na betaling. Terugbetaling bij verhindering tot 7 dagen voorafgaand aan het evenement.

 

Voor het bezoek aan de tentoonstelling zijn de tickets online te koop of aan de kassa van het H’Art museum, Amstel 51 Amsterdam

· Volwassenen (vanaf 18 jaar): € 22,50

· Museumkaart: gratis

· VriendenLoterij VIP-KAART: gratis*

· H’ART Museum Vrienden: gratis

· Jeugd (t/m 17 jaar): € 15,00

· I amsterdam City Card: gratis

· Student: € 15,00

· Stadspas: € 15,00

· CJP: € € 15,00

· ICOM: gratis* Speciale actie VriendenLoterij: op vertoon van je VIP-KAART mag je één gratis introducé meenemen.

Verdere informatie: https://hartmuseum.nl/nl/

 

Prof. dr. Fik Meijer, emeritus hoogleraar oude geschiedenis aan de UvA.

Hij heeft veel artikelen en zeer toegankelijke boeken over de oudheid op zijn naam staan. In 2005 ontving hij de Oikos publieksprijs. Zijn meest recente boeken zijn: Goede tijden, slechte tijden in de antieke wereld en Wijn als een Romein dat hij samen met Ilja Gort schreef.

Caesars opponenten in zijn opmars naar de alleenheerschappij

De laatste honderd jaar van de Romeinse republiek, van de mislukte hervormingen door de Gracchen tot de invoering van het principaat in 27 v.Chr., worden wel de eeuw van revolutie genoemd. Caesar heeft een hoofdrol gespeeld in het ontmantelen van de republiek. Verscheidene politici verzetten zich tegen zijn snel groeiende macht, maar konden niet verhinderen dat zijn positie uiteindelijk onaantastbaar werd. Voor overtuigde republikeinen was dat de belangrijkste reden om hem in 44 v.Chr. te vermoorden. Enkele republikeinen, die zich tegen hem hebben gekeerd op zijn weg naar de heerschappij zijn ons goed bekend. Cicero bij voorbeeld heeft zich in zijn geschriften uitvoerig over Caesar uitgelaten, maar Caesars grootste criticus was Cato. Hij heeft vele jaren de degens met Caesar gekruist, maar hij heeft niet kunnen voorkomen dat Caesar alleenheerser werd. Teleurgesteld pleegde hij zelfmoord. Kort daarop werd Caesar omgebracht, maar zijn ideeën leefden voort in de door Octavianus Augustus vorm gegeven staatsinrichting

 

Prof. Dr. Eric M. Moormann is emeritus hoogleraar Klassieke archeologie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

Hij heeft veel onderzoek verricht naar het antieke Rome en zijn keizers en werkt met collega’s aan een project op de Vijfde Mijl van de Via Appia. Daarnaast heeft hij meegewerkt aan een aantal tentoonstellingen waaronder drie over heersers: Constantijn, Domitianus, en nu in H*Art, Caesar.

Hij is presidente van het Comitato Amsterdam van Dante Alighieri.

Caesar als bouwheer in Rome

In de tentoonstelling is een ruimte gewijd aan Rome in de tijd van Caesar. De stad was ondanks alle politieke conflicten rijk aan schitterende, vaak splinternieuwe monumenten in stralend marmer. Dankzij ambitieuze militairen en politici als Pompeius en Caesar profiteerden de inwoners van hun bouwwoede: werkverschaffing voor de werkende klasse en pronk voor de elite.

In deze lezing worden met name Caesars ingrepen in de stedelijke structuur gepresenteerd. Ook gaat aandacht uit naar de ‘Villa van de Papyri’ in Herculaneum, toegeschreven aan een familielid van hem. Aan de hand van architectuur en vondsten (beelden en papyri) kan de privé luxe van Caesar en zijn tijdgenoten worden belicht.

Gegevens

Datum: 17 maart

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst