Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Lezing ~ Annenies Keur: De Zijderoute in Italië

15 februari, 20:15 - 21:30

Zijden stoffen werden in China al lang voor onze jaartelling gefabriceerd, maar sinds het moment dat de betoverend glanzende stof bekendheid kreeg, wilde iedereen deze hebben. Voor de Romeinen vormde zijde een begeerd handelswaar, al dachten sommigen dat de ragfijne weefsels een gevaar waren voor de beschaving.

In de zesde eeuw slaagde keizer Justinianus erin om zijderupsen te laten meesmokkelen naar Byzantium, waar vervolgens ook een eigen sericultuur tot bloei kwam. De zijderoute naar het verre oosten stopte daardoor niet, er was gewoon nog veel meer van het luxueuze materiaal voorhanden. Vanaf de middeleeuwen werden Italiaanse steden de belangrijkste zijdecentra van Europa.

In deze lezing voert Annenies ons mee langs het legendarische spoor van de zijderoute, door magische landstreken waarlangs mensen, artefacten en opvattingen met elkaar in contact kwamen. Op de golven van handel en wandel kwam kunst tot bloei.

Annenies Keur is vrij gevestigd kunsthistorica en lid van Dante Alighieri Dordrecht. Haar website: https://keuroverkunst.nl/.

De zaal is vanaf 19.30 uur open. Aanvang van de lezing: 20.15 uur. Entree is gratis voor leden van Dante Alighieri Amsterdam op vertoon van de uitnodiging. Niet-leden kunnen op de avond lid worden of een toegangsprijs betalen van €5,-. Dit is inclusief koffie/thee vooraf en een glas wijn na afloop van de lezing. Aanmelding vooraf is niet nodig.

Gegevens

Datum: 15 februari
Tijd: 20:15 - 21:30
Evenement CategoryLezing Nederlands

Locatie

Locatie: Het Amsterdams Lyceum
Adres: Valeriusplein 15
Amsterdam, 1075 BJ

+ Google Maps

Organisator

Organisatie: Dante Alighieri Amsterdam

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst